Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny sorglinje for efterladte

Det er svært at tale om død og sorg. Tabuer og berøringsangst spænder ben for mange efterladte. Nyt landsdækkende tilbud - Sorglinjen - skal mindske ensomheden blandt efterladte.


Hvert år dør mere end 50.000 mennesker i Danmark og efterlader mere end 200.000 i sorg. Mange efterladte er ensomme i sorgen. Undersøgelser fra Det Nationale Sorgcenter viser, at 8 ud af 10 efterladte savner nogen at tale med om den, de har mistet og savner. Samtidig skjuler mange efterladte sorgen overfor deres familie og netværk af frygt for at komme til at belaste dem eller for ikke at blive forstået.

Den 7. januar 2019 åbnede Sorglinjen, der er et nyt, landsdækkende tilbud til efterladte i alle aldersgrupper. Sorglinjen er oprettet som en del af et partnerskab på sorgområdet mellem Det Nationale Sorgcenter og TrygFonden.  

"Døden er meget tabuiseret. Vi har etableret Sorglinjen for at mindske den ensomhed, som mange efterladte oplever, fordi de ikke kan dele deres sorg med nogen. Enten fordi de slet ikke har noget netværk eller fordi, der i netværket er en berøringsangst. Men Sorglinjen handler også om at give et håb til efterladte. De frivillige på Sorglinjen er et levende bevis på, at det er muligt at få det godt igen, selv om måske det værst tænkelige er sket," siger direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt.

I TrygFonden glæder man sig også over den nye Sorglinje.

"Tabet af en pårørende kan for nogle mennesker betyde svært forringet livskvalitet med både fysiske og psykiske belastninger. Derfor er det utrolig vigtigt, at man har mulighed for at tale om sin sorg og den man har mistet med mennesker, der kan sætte sig ind i ens situation," siger Jette Jul Bruun, programchef i TrygFonden.

Sorglinjen holder åbent alle ugens dage fra kl. 17-21 og er bemandet af frivillige, der alle selv har oplevet at miste en nærtstående. På Sorglinjen kan efterladte fra hele landet tale eller skrive med de frivillige via telefon, chat, sms eller brevkasse. Sorglinjen er for alle efterladte fra 13 år og op - uanset hvem man har mistet og hvornår.

De frivillige på Sorglinjen er ikke professionelle og kan ikke levere professionel rådgivning eller behandling. Men de har overskud til at dele deres egen erfaringer med at miste og har lyst til at hjælpe andre mennesker i svære livssituationer. 

"Det er meget meningsfuldt, at mine erfaringer kan gøre en forskel for andre efterladte. At min historie er med til at give dem håb. Og forsikre dem om, at livet bliver okay igen. Det bliver ikke som før, men det kommer til at fungere. Det gode for dem, der ringer til Sorglinjen, er, at jeg ikke har nogen andel i deres familie. De skal ikke stå til ansvar over for mig, men kan tale frit," siger Christine på 29 år, der er frivillig på Sorglinjen, og som har mistet både sin mor og sin bror.

Om Sorglinjen

Sorglinjen består af omkring 100 frivillige, der alle selv har mistet. De frivillige på Sorglinjen er i aldersgruppen 20 til 75 år og har alle mistet en eller flere nærtstående – dvs. et barn, en partner/ægtefælle, en søskende eller en forælder. De frivillige har mistet på mange forskellige måder, fx til ulykke, selvmord, pludselig sygdom eller langvarig sygdom. Pårørende, der oplever alvorlig sygdom i nærmeste familie, kan også bruge Sorglinjen. 

Kontakt Sorglinjen på tlf. 70 209 903 eller via chat, sms og brevkasse. Læs mere på www.sorglinjen.dk 

Sorglinjen er et led i et partnerskab om sorg mellem TrygFonden og Det Nationale Sorgcenter. Partnerskabet går på to ben og vægter både den brede indsats med støttetiltag for alle efterladte og den mere specialiserede indsats for efterladte med komplicerede sorgreaktioner. Sidstnævnte er rettet mod fagpersoner. Læs mere om partnerskabet her.

Jette Jul Bruun

Underdirektør