Søg støtte

Søg

Nyhed -

Fodbold bliver nu et tilbud til flere mænd med prostatakræft

En gruppe mænd med prostatakræft har fået det markant bedre af at spille fodbold et par gange om ugen, viser forskning. Nu får flere mænd med sygdommen mulighed for at være med.


Sved, driblinger, en takling og seks mål på 20 minutter. Der bliver ikke sparet på kræfterne, når 12 gråhårede mænd spæner rundt efter en bold i en hal på Nørrebro i København.

"Det er sjovt. Fodbold er en måde at lave intervaltræning, uden at man opdager, at man gør det. Man træffer lynhurtige beslutninger, løber den ene og den anden vej og får brugt både muskler og nervebaner," siger Ole Willum, der for syv år startede i behandling for prostatakræft.

Fodboldspillerne er alle over 60 år, og ligesom Ole Willum har de fleste af dem prostatakræft. De startede med at spille sammen for et par år siden, da de meldte sig til et kontrolleret forsøg fra Rigshospitalet og Københavns Universitet. Det skriver Videnskab.dk.

Fodbold modvirker bivirkninger

I første omgang får 200 mænd med diagnosen prostatakræft i region Hovedstaden, Aarhus og formentlig Odense tilbud om at deltage i fodboldtræning, som foregår i lokale DBU-klubber. Projektet er støttet af TrygFonden.

Forskerne informerer desuden læger og sygeplejersker om, hvordan regelmæssig træning kan supplere kræftbehandlingen positivt. Håbet er, at de sundhedsprofessionelle vil opfordre mænd, der bliver behandlet for prostatakræft, til at være fysisk aktive og henvise dem til tilbud om fodboldtræning.

Holdspillet viste sig at være et godt supplement til hospitalets antihormon-behandling, som blokerer for kroppens testosteronproduktion, og derved forhindrer at kræften spreder sig, men som også har en række bivirkninger.

For eksempel fører behandlingen til lavere muskelkapacitet, overvægt, dårlig kondition og en øget risiko for type 2-diabetes. Men bivirkningerne kan modvirkes af fodbold, viste forskernes forsøg.

Projektet er blevet selvkørende

I dag, hvor professor Peter Krustrup og hans kolleger har publiceret de fleste af deres resultater og er stoppet med at lave målinger, mødes Ole Willum og de andre prostatakræftramte mænd stadig to gange om ugen helt frivilligt for at spille fodbold.

Ikke kun fordi forskernes målinger viser, at træningen gavner deres behandlingsforløb - de kan også selv mærke det. 

"Da jeg startede i kræftbehandling, kunne jeg med det samme mærke, at min muskelmasse svandt ind – det var nærmest som om, den blev suget ud, da jeg begyndte af få stråler. Efter jeg er begyndt at spille fodbold, kan jeg mærke, at jeg har genvundet noget af min styrke," siger Ole Willums holdkammerat Luffe Jensen.

Læs mere om initiativet på videnskab.dk