Søg støtte

Søg

Nyhed -

Det giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem

Alkohol & Samfund og TrygFonden står bag Respektkampagnen, der sætter fokus på, at flere skal have hjælp til deres alkoholproblemer. Kampagnens budskab er, at du får anerkendelse og det gode familieliv tilbage, hvis du gør noget ved dit alkoholproblem.


Alkohol & Samfund og TrygFonden står for fjerde år i træk bag Respektkampagnen, der opfordrer borgere med alkoholproblemer til at opsøge kommunernes behandlingstilbud og samtidig gør opmærksom på de gratis muligheder for terapi til børn og unge i alkoholfamilier.

På kampagnens hjemmeside, www.hope.dk får lærere, frontpersonale og andre fagpersoner desuden konkrete råd til at tage den vigtige samtale med et barn – og barnets forældre – hvis der er mistanke om alkoholproblemer i familien. Foreløbigt deltager 70 kommuner i kampagnen med events, faglige arrangementer o.lign.

Der går i gennemsnit 10 år, før en person med alkoholproblemer går i behandling – en tid, der kan være smertelig både for dem, der drikker for meget og for dem, de holder af. Mennesker med alkoholproblemer har brug for respekt og opbakning, når de erkender deres alkoholproblem, hvis de skal hurtigere i behandling.

Børn har også alkoholproblemer

I år har Respektkampagnen et særligt fokus på de 122.000 danske børn og unge, som vokser op i et hjem med alkoholproblemer. Hvert tredje barn, som vokser op med en forælder som drikker for meget, udvikler selv et misbrug senere hen i livet. Blandt unge opvokset i hjem med alkoholproblemer er der dobbelt så mange som skader sig selv, har tanker om eller forsøger selvmord i forholdt til unge uden alkoholproblemer derhjemme.

”Hvis flere kom i behandling, ville antallet af børn i alkoholfamilier også falde. Vi håber derfor, at kampagnens fokus på de børn, der betaler prisen for forældrenes alkoholproblemer, samtidigt vil få langt flere forældre til at benytte kommunernes gratis, anonyme og skræddersyede behandlingstilbud,” siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Hun understreger, at det er vigtigt at komme i behandling så tidligt som muligt, og at man i mange tilfælde kan nøjes med samtaleterapi og passe sit job samtidigt med et behandlingsforløb.

”Der er uhyggeligt mange knuste skæbner og bristede relationer forbundet med alkoholmisbrug - både for den drikkende og de nære omgivelser. Jo før man kommer i behandling for sit misbrug, jo bedre. Man kan ikke undgå at få respekt både fra sine børn, men også fra arbejdsgiver, kæreste, ægtefælle og resten af samfundet, hvis man er så modig at erkende og gøre noget ved sit alkoholproblem. Og der er frit valg imellem kommunernes behandlingssteder, hvis man for eksempel hellere vil i behandling i nabokommunen eller i den kommune, hvor man arbejder. Og det er gratis at gå i behandling,” siger Mette Meldgaard.

Kampagnen kører i hele landet med tv-reklamer og kampagne på sociale medier. Derudover bakker mange af kommunerne op med events og kampagnematerialer i bybilledet.

Har du eller en du kender brug for hjælp til et alkoholproblem, kan du finde mere information og hjælp på hope.dk eller ringe til Alkolinjen 80 200 500 og få gratis anonym rådgivning.