Søg støtte

Søg

Nyhed -

Flere 24/7-hjertestartere kan redde liv

Kun omkring hver tredje registrerede hjertestarter er tilgængelig døgnet rundt.


En hjertestarter kan redde liv - men kun hvis den kommer i hænderne på en førstehjælper. Og det er svært, hvis hjertestarteren er låst inde på en arbejdsplads efter fyraften eller hænger i en butik efter lukketid.

Når situationen er akut, skal man altid ringe 1-1-2. Så vil alarmcentralen guide dig til den nærmeste hjertestarter. Dem findes der en del af i Danmark. I Hjertestarter-Netværket er der registreret over 12.700 hjertestartere, og der er omkring dobbelt så mange i hele Danmark. Men kun omkring hver tredje registrerede hjertestarter er tilgængelig døgnet rundt.

Det er et problem, forklarer Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

”Jo hurtigere der bliver ydet livreddende førstehjælp og afgivet stød med en hjertestarter, jo bedre mulighed er der for, at en person overlever et hjertestop. Derfor er det vigtigt, at hjertestarterne er tilgængelige, når hjertestoppene sker - også efter klubhuset eller arbejdspladsen er lukket,” fortæller Grethe Thomas.

Frygt for hærværk

Mange frygter, at deres hjertestarter vil blive udsat for hærværk, hvis den hænger frit tilgængeligt i alle døgnets timer. Men i 2015 blev kun 10-15 af de livreddende apparater i Hjertestarter-Netværket udsat for hærværk.

”Det er generelt et meget lavt antal hjertestartere, der bliver udsat for hærværk. Det virker til, at folk har respekt for dem,” siger Grethe Thomas.

I TrygFonden Hjertestart App kan du finde den hjertestarter, der er tættest på dig. Du kan også se, hvilke hjertestartere der er tilgængelige 24/7.

”I øjeblikket er de fleste hjertestartere desværre ikke til at få fat i, når arbejdsdagen slutter, og butikkerne lukker. Det er en skam, for ved at rykke hjertestarteren ganske få meter uden for døren og registrere den som tilgængelig 24/7, kan man være med til at redde liv. Det opfordrer vi alle til at gøre,” fortæller Grethe Thomas.

 

Grethe Thomas

Projektchef