Søg støtte

Søg

Nyhed -

De ældste skolebørn kommer mest til skade i trafikken

Når landets skoleelever skal ud på vejene efter sommerferien, er det ikke de små og uerfarne skolebørn, der står for flest trafikulykker. Det er derimod de større skoleelever mellem 13-16 år, der kommer mest til skade, viser tal fra Vejdirektoratet.


Over fem gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.
Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner nu nyt fokus på de ældre elever med en ny, landsdækkende kampagne ”Teenager i trafikken”: www.sikkertrafik.dk/teenager
Kampagnen skal minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre, og at det nytter at blande sig.
 
"Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det", siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

 

Forældre har størst indflydelse

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden viser, at de unge i høj grad lytter til deres forældre, når det gælder holdninger og adfærd i trafikken.
Forældre har dobbelt så stor indflydelse på teenageres vaner i trafikken, end vennerne har. Hver anden mellem 13 og 16 år siger, at forældrene har en stor indflydelse. Kun hver fjerde mener, at vennerne påvirker deres adfærd i trafikken.

"Det er vigtigt, at forældre tager et ansvar og aktivt blander sig i, hvordan deres teenagere kommer rundt i trafikken, når vi nu ved, at det faktisk betyder noget. Derfor håber vi meget, at forældrene vil tage godt imod kampagnen", siger Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Her vil du se kampagnen


 I TV og på nettet
 vil forældre til teenagere i august måned møde en ny kampagnefilm, der minder forældrene om, at de skal tale trafik med deres teenagere.

På det nye kampagnesite www.sikkertrafik.dk/teenager kan forældrene desuden teste deres viden, få gode råd til at lave aftaler, der holder, af psykolog Ulla Dyrløv og høre teenagernes egne holdninger til at have aftaler med deres forældre. 

På vejene ved landets skoler hænger kommunerne plakater op med budskabet ”Børn på vej”. Plakaterne skal få bilisterne til at vise hensyn til både de mindste og de større børn, der færdes i trafikken.

Samtidig har skolerne fået materialer, der skal hjælpe lærerne med at undervise i trafik fra børnene er helt små og til de ældste klasser. Sideløbende med kampagnen vil politiet fra den 8. til den 26. august sætte ind med ekstra kontrol ved mange af landets skoler.



Kampagnen ”Teenager i trafikken” kører fra den 8. august til den 4. september. Det er Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og Kommunerne i Danmark, der står bag.

Gode råd til forældre til teenagere:


1. Tag stilling

Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have, at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du, at dit barn er opmærksom i trafikken (f.eks. ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol, og hvor hurtigt knallerten må køre?

2. Lav regler eller konkrete aftaler
Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig f.eks. ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er, når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i
lommen.

3. Støt dit barn i at sige fra

Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Så kan de unge altid henvise til, at de har nogle skrappe forældre, der ikke vil acceptere det her. Det gør det nemmere for de unge at trække sig fra situationen, uden at de kommer til at virke kedelige overfor vennerne.

4. Alliér dig med andre forældre
Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.

5. Se på dine egne trafikvaner
Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken?