Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny kampagne mod spritkørsel

Antallet af spritbilister på vejene er halveret siden 1980´erne. Men der er stadig for mange bilister, der sætter sig bag rattet efter at have drukket, viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Nu begynder ny kampagne mod spritkørsel.


Sommeren er fyldt med hyggelige stunder, byfester og strandture. Mange gange er det kombineret med øl, vin eller drinks, og det giver desværre stadig problemer, når folk skal hjem.

Set over årene er vi blevet bedre og bedre til at lade bilen stå, når vi har drukket alkohol. Men spritkørsel er stadig et stort problem for trafiksikkerheden. I ca. 20 procent af dødsulykkerne på vejene er der alkohol involveret.

”Mange glemmer, hvor meget de faktisk har fået at drikke i løbet af en hel dag eller aften, og så har de svært ved at vurdere, om de er ædru nok til at køre. Når man er træt og bare vil hjem, så er der desværre stadig alt for mange, der tager chancen og sætter sig bag rattet. Det skal vi have ændret, så færre kommer til skade eller mister livet i spritulykker,” siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder hos Rådet for Sikker Trafik.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden siger 6 procent af de adspurgte, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end det tilladte. Undersøgelsen er lavet blandt 4300 voksne danskere med kørekort.

Ny kampagne og politikontrol

I denne uge og resten af sommeren sætter politiet derfor ind med spritkontroller på vejene. Erfaringerne fra sidste sommer viser, at der stadig er for mange, der har alkohol i blodet, når de f.eks. kører hjem efter en dag på stranden, fester eller en god middag. Desuden viser ulykkestallene, at der stadig sker for mange spritulykker i netop sommermånederne.

Som opbakning til politiets kontrol på vejene sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne ind med en ny, landsdækkende kampagne mod spritkørsel. Langs vejene vil der blive sat 5000 skilte op med et foto af politiets alkometer og med teksten: ”Klar til et pust?” Kampagnen vil også køre i tv, radio og online i løbet af sommeren.

Formålet er at få flere til at lade bilen stå, når de har drukket. Er man i tvivl om sin promille, så skal man ikke sætte sig bag rattet, da det kan ende galt. Desuden opfordres omgivelserne til at blande sig.

”Det kan ramme alle, hvis der sker en spritulykke. Derfor handler det også om at være opmærksom på, hvordan de andre kommer hjem. Det kan være grænseoverskridende at blande sig og bede om bilnøglerne. Men man gør jo faktisk folk en tjeneste, hvis man bestiller en taxa eller tilbyder overnatning til dem i stedet for at lade dem køre,” siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

René Højer

Projektchef