Søg støtte

Søg

Nyhed -

Alle DSBs 520 tog får nu en hjertestarter

DSB er gået i gang med at installere hjertestartere i togene, og i det kommende år får samtlige 520 tog i flåden sat hjertestartere op. De skal øge passagerernes og togpersonalets tryghed og gøre det muligt at yde hurtig og effektiv genoplivning, hvis en person får hjertestop på togrejsen.


"I det forløbne år har vi hængt hjertestartere op på udvalgte togstationer, og nu er turen kommet til, at alle vores tog får hjertestartere ombord. Hjertestarterne kommer til at hænge, så de er nemme at komme til for både togpersonalet og passagerne. Der kommer også skilte op i togene, som henviser til hjertestarterne, så de hurtigt kan findes, hvis der bliver brug for dem," siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen, sikkerhedschef i DSB, og fortsætter:

"Der færdes flere hundrede tusinde passagerer og DSB-ansatte på vores stationer og i vores tog hver eneste dag. Jeg håber, at de, når de træder ind i togene, vil føle ekstra tryghed ved, at der nu er en hjertestarter inden for rækkevidde."

Hjertestartere i tog sparer kostbar tid
Ifølge læge og forsker Carolina Malta Hansen er trafikknudepunkter et af de steder, hvor der er størst risiko for at få et hjertestop, og derfor er det helt rigtigt at udstyre alle tog med hjertestartere. 

"Hvis man får stød med en hjertestarter inden for de første fire minutter, efter at hjertestoppet er indtruffet, øger det chancen for at overleve med op til 70 pct. Derfor er det rigtig fornuftigt at have hjertestartere i alle tog, og det vil helt klart styrke Danmarks position som foregangsland på genoplivningsområdet. Vidner til hjertestoppet kan træde til og hurtigt påsætte hjertestarteren, så der kan afgives stød inden for kort tid. På den måde spares kostbare minutter, der kan betyde forskellen på liv og død," siger Carolina Malta Hansen.

Opsætning af hjertestartere i togene er en del af et femårigt samarbejde med TrygFonden, som også betyder, at der hænges hjertestartere op på 65 udvalgte togstationer, og at i alt 750 DSB-medarbejdere uddannes i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter.

Brug hjertestarterne – det nytter
Et stød fra en hjertestarter er den mest effektive behandling af hjertestop, og derfor håber Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, at passagererne og togpersonalet vil tage hjertestarterne i brug. 

"Alle kan bruge en hjertestarter, og derfor skal man aldrig være nervøs for at tage den i brug. Når man tænder for hjertestarteren, fortæller den præcis, hvad man skal gøre, og man får hjælp til genoplivningen, når man ringer 1-1-2. Det er et vigtigt skridt for at få flere til at overleve hjertestop, at der nu kommer hjertestartere i alle DSB-tog. Jeg håber derfor, at danskerne vil vænne sig til at orientere sig om hjertestarternes placering, når de træder ind i et tog, på samme måde som man automatisk lægger mærke til nødudgangene i et fly,"" siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Grethe Thomas

Projektchef