Søg støtte

Søg

Nyhed -

Prestigefyldt international pris til danske hjerteløbere

På 14 måneder har 35.000 danskere meldt sig som frivillige hjerteløbere i TrygFonden Hjerteløber. Et forskningsprojekt om ordningen har netop vundet en stor, international pris - og kvinden bag giver æren videre til de mange engagerede hjerteløbere.


Danskernes vilje til at ville træde til for hinanden ved hjertestop er i de seneste år blevet berømmet internationalt. Og danske forskere har på genoplivningsområdet vundet flere internationale priser, der skaber helt nye standarder for, hvordan man arbejder med at få flere til at overleve hjertestop uden for hospital.

Lørdag vandt læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab prisen for bedste abstract ved American Heart Association's Resuscitation Science Symposium i Chicago.

”Jeg er selvfølgelig meget beæret over at modtage denne pris fra American Heart Association, men det er i mine øjne i lige så høj grad en pris til de 35.000 hjerteløbere i Danmark, der har taget aktiv stilling til, at de ved et formodet hjertestop kan blive alarmeret af regionens akutberedskab via appen TrygFonden Hjerteløber. De mennesker giver derved folk med hjertestop en større chance for at overleve,” siger læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab.

Hurtig hjælp er altafgørende

En hurtig indsats er vigtig, når det gælder hjertestop. For hvert sekund der går, falder chancen for at overleve. Derfor er det altafgørende, at der hurtigt bliver givet livreddende førstehjælp og stødt med en hjertestarter.

TrygFonden Hjerteløber er det seneste initiativ ud af mange på genoplivningsområdet. Igennem de seneste 15 år er danskerne gradvist blevet mere og mere involveret i genoplivning – fra at lære livreddende førstehjælp og kende til hjertestarterne – og nu til at være frivillige hjerteløbere og en ekstra ressource til det akutte beredskab.

”I år 2001 overlevede meget få hjertestop uden for hospital, og få trådte til med livreddende førstehjælp. I TrygFonden satte vi os for at ændre det. I samarbejde med mange vigtige aktører og regionerne er det lykkedes at tredoble antallet af overlevende og antallet af danskere, der træder til. Danmark er blandt de førende i at redde liv ved hjertestop, og det skylder vi alle de engagerede danskere en kæmpe tak for,” siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Alle kan være hjerteløbere

I Danmark bliver ca. 4.000 mennesker hvert år ramt af hjertestop. Når man ringer 1-1-2 ved et hjertestop og kommer igennem til Region Hovedstaden og Region Midtjyllands vagtcentral, bliver de nærmeste hjerteløbere alarmeret via hjerteløber-appen på deres telefon. Nogle bliver sendt direkte til hjertestoppet for at påbegynde hjertelungeredning, mens andre guides til at hente den nærmeste hjertestarter.

1.500 hjerteløbere har i det første år løbet til 433 hjertestop. I 40 pct. af tilfældene, nåede en hjerteløber frem før ambulancen

Alle kan gøre en forskel ved hjertestop. For at blive hjerteløber er det derfor ikke et krav, at du har været på kursus i genoplivning. Det er en generel anbefaling, men det vigtigste er, at man er klar til at træde til, og at personen med hjertestop får hurtig hjælp med hjertelungeredning og hjertestarter. Forskere fra Region Hovedstaden har netop gennemført en undersøgelse blandt de nuværende hjerteløbere for at finde ud af, hvor mange af de frivillige der har gennemgået førstehjælpstræning.
 
"Vi er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange af hjerteløberne der har modtaget undervisning i genoplivning. Vores antagelse har været, at det har de fleste hjerteløbere – hvoraf en del også er sundhedsprofessionelle – og første gennemgang af vores spørgeundersøgelse bekræfter, at næsten alle hjerteløbere er uddannet i livreddende førstehjælp. Faktisk viser tallene lige nu, at under én pct. af de tilmeldte ikke har modtaget førstehjælpsundervisning," fortæller Grethe Thomas.

Tallene fra undersøgelsen blandt hjerteløberne bliver offentliggjort på en konference på Rigshospitalet den 5. december arrangeret af Dansk Råd for Genoplivning i samarbejde med TrygFonden og Rigshospitalet.

Læs mere om Hjerteløber-projektet og tilmeld dig her.

Grethe Thomas

Projektchef