Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny undersøgelse fra TrygFonden: Frygten for terror har ramt danskerne

Frygten for at blive udsat for terror har ikke tidligere haft nogen stor betydning for danskernes tryghed. Men i de seneste to år er der sket et skred, og i dag angiver næsten en fjerdedel af befolkningen, at de er utrygge for at blive ofre for et terrorangreb. Det viser TrygFondens nye nationale Tryghedsmåling.


TrygFonden har undersøgt udviklingen i danskernes tryghed siden 2004 og udkommer nu med sin ottende tryghedsmåling i rækken. Heldigvis føler hovedparten af danskerne sig generelt trygge i hverdagen, men der er sket et skred i forhold til frygten for terror. For mens risikoen for terrorisme ikke tidligere har skræmt danskerne i nævneværdig grad, kan en stigende terrorfrygt nu aflæses i tallene, og i dag er næsten hver fjerde dansker utryg for at blive offer for et terrorangreb. Det samme gjaldt færre end hver niende for bare to år siden.

"Danmark er uden tvivl stadig et trygt sted at være, men vores nye tryghedsmåling viser, at de mange terroranslag i europæiske storbyer har fået tag i danskernes tryghedsfølelse. Attentater på steder, som vi danskere plejer at besøge, har flyttet terrorrisikoen tættere på og i højere grad drejet snakken hos mange ind på 'Når det sker i Danmark' frem for 'Hvis det sker i Danmark'”, siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, og fortsætter:

"Den stigende terrorfrygt tegner sig ind i et bredere mønster omkring fysisk sikkerhed, idet utrygheden også er rekordhøj, når det gælder indbrud, overfald og for kvinders vedkommende seksuelle overgreb. Dog er tendensen ikke ensbetydende med, at der i dag er mere at være bange for. Den kan også være udtryk for, at nogle føler sig generelt mere udsatte eller sårbare."

Mindre polarisering i trygheden i Danmark

Selvom terror i dag er en voksende kilde til utryghed, er der også positive tendenser at spore i TrygFondens nye tryghedsmåling. Andelen af danskere, der er meget utrygge, er nemlig for første gang i otte år blevet mindre. Det hænger i høj grad sammen med den økonomiske fremgang, vi har kunnet mærke i Danmark i de senere år.

"Den personlige oplevelse af tryghed i Danmark har været konstant faldende siden finanskrisen, og efterveerne af krisen har ikke villet slippe sit tag i danskernes tryghedsfølelse. I 2017 ser denne udvikling dog endelig ud til at have toppet, og for første gang i mange år er andelen af meget utrygge blevet mindre. Der er markant færre, der ikke kan klare en uventet udgift, ligesom der er færre, der frygter at miste jobbet, og flere unge, der regner med at komme i arbejde efter deres uddannelse. Også blandt de mest udsatte og utrygge, som fx kontanthjælpsmodtagere, er der blevet færre økonomisk utrygge," fortæller Anders Hede.

Så det økonomiske opsving kan endelig aflæses i danskernes tryghed. Men da frygten for indbrud, vold og terror samtidig er vokset, er danskernes samlede tryghed uændret. Der er to bevægelser i gang: Der er blevet færre, der er fuldstændig trygge, men også færre, der er rigtig utrygge. Så polariseringen i trygheden i Danmark er faktisk blevet mindre, siger Anders Hede, der hæfter sig ved, at hovedparten af danskerne fortsat generelt er trygge.

Anders Hede, forskningschef i TrygFonden, står sammen med professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet, og Jacob Andersen, direktør i Dansk Kommunikation, bag TrygFondens Tryghedsmåling 2017.

Download og bestil hele Tryghedsmåling 2017 her.

Anders Hede

Forskningschef